Hej mitt vinterland!


Slädtur med Mimer 200, januari 2010

Jag har varit väldigt dålig med att uppdatera bloggen det sista, ska försöka bli bättre på detta.

Vi har haft en ganska tråkig period den sista tiden, efter att Magne fått vila i drygt 2 veckor eftersom jag tyckte att han kändes trött så åkte han på kolik. Efter det upptäcktes också att han hade lågt blodvärde och vi började utreda vad detta kunde bero på. Efter många tester och diskusioner fram och tillbaka så kom vi fram till att det antagligen var selen-brist han hade, detta kunde förklara både tröttheten, mag- & tarmproblemen samt det låga blodvärdet, då selen även bidrar till nybildning av röda blodkroppar. Jag har inte tänkt på det innan men hans mineraler innehåller faktiskt inget selen (det är ört-mineraler) och våra marker häromkring är ju väldigt fattiga på selen så han får ju inte i sig något genom grovfodret heller. Så nu har han fått selen-tillskott i drygt en vecka och jag tycker redan man märker skillnad, han är väldigt mycket piggare och mer positiv!

Efter strulet med magen och blodbristen så lyckades han även skaffa sig ett balltramp, vilket gjorde att vilan förlängdes med ytterligare nästan en vecka, men nu är vi på gång igen! Igår tränade vi för Peter för första gången efter uppehållet och Herr Gul gick verkligen super bra! Vi fick väldigt mycket beröm för att han var mycket mer samlad och balanserad i galoppen, samt att han höll formen mycket bättre, det är så kul när man ser (och får höra) att våran träning ger resultat!

Imorgon kommer hovslagarn tillbaka och ska sätta på snösulorna (som jag glömde säga till om för en vecka sedan när han var här och skodde), jag tänkte att jag skulle klara mig till nästa skoning med att sätta på dom, men ska vädret fortsätta så här så kommer jag ju ingenstans! Så nu åker skorna av igen och snösulorna åker på, snön ska inte få vinna det här året heller!

Jag har även köpt en Thermobar så att hästarna alltid har vatten i hagen, förra året var det bedrövligt att hålla på och bära hinkar med varmvatten i meterljup snö i flera månader, så denna vinter är jag förberedd! Jag tyckte det var extra viktigt nu också eftersom han har haft kolik, och det är ju väldigt viktigt att dom har tillgång till vatten för att förhindra att det händer igen. Bilder på detta kommer inom kort :)


RSS 2.0