Ny kostym



Nu har Herr Gul fått en ny kostym! Det blev en spårklippning till att börja med, så får vi klippa mer senare om det skulle behövas. Han verkade väldigt nöjd med att bli av med massa jobbig päls för han stod helt stilla under hela klippningen (fast han aldrig varit med om det innan) och när vi red ut en sväng efteråt så var han piggare än på länge!

Idag styr vi kosan upp mot djursjukhuset i Skara igen. Det är vårat andra återbesök efter att dom hittade en polyp i halsen på honom som dom behandllade med laser. Sist vi var på återbesök så hade den krympt, men var inte borta helt, så nu håller vi tummarna för att den försvunnit helt och hållet!

Träning, nya skor & ny frisyr

I måndags var det träning för Peter igen. Magne var fantastiskt stark och låg på väldigt mycket, så vi började med mycket övergångar för att få honom att lyssna lite bättre. Efter det blev det slipning på skänkelvikning i skritt och trav, han gör det riktigt bra i skritt nu, men i traven har han fortfarande lite bråttom, så vi la in skrittövergångar mitt i skänkelvikningen och till slut blev det lite bättre takt och tempo. Efter det övergick vi till att träna skänkelvikning i galopp (!), det tyckte Herr Gul var väldigt jobbigt! Men han kämpade på och efter ett tag fattade han iaf vad det gick ut på, men det krävs väldigt mycket mer träning innan det blir något bra av det. Vi började även med lite 10-meters volter i galopp, även det tyckte han var lite väl jobbigt, men i vänster varv gick det hyfsat iaf. Över lag är jag nöjd med honom, trots att jag hade blåsor i händerna och träningsvärk i armarna...

Igår kom hovslagaren på besök och Magne fick "nya" fina fötter. Fick även veta att min hovslagare ska lägga av vilket är jätte tråkigt då jag är så nöjd med henne! Det är verkligen inte lätt att hitta en ny hovslagare som man dels är nöjd med och som dels tar emot nya kunder, alla har ju redan fullt. Men jag fick iaf ett nummer till en kille som hon rekommenderar och hon skulle prata väl med honom så jag hoppas att det blir bra.

Idag ska äntligen den tjocka pälsen klippas av! Jag tror att han kommer uppskatta det eftersom han börjar bli väldigt svettig i sin tjocka kostym nu. Jag har inte ritkigt kommit fram till hur jag ska klippa honom bara, om det blir en helklippning eller om jag ska hålla mig till en filtklippning eller spårklippning... får klura på detta under dagen.


Den gångna helgen


I fredags började laddningen inför söndagens tävling.
Vi började med en kort skogstur med lite klättring, och fullständigt bombaderades av vidriga älgloppor! Stackars Magne var helt prickig av äckliga loppor och trots att jag inte lyckats få bort alla så gick han jätte fint när vi väl kom fram till paddocken och började träna. Jag red igenom programmet några gånger och han gjorde det kanon. Hade en väldigt bra känsla efter passet och bestämde mig för att bara rida ut och jogga honom på lördagen.

Lördagens joggingtur visade sig vara en dum idé... Det hade regnat väldigt mycket under natten vilket såklart resulterade i att det var väldigt lerigt ute i skogen. Så när vi kom upp ur en lerpöl och upp på en liten klippa så hörde jag att det lät lite misstänkt från höger framhov, och jovisst, självklart hade han dragit av skon så den satt på tvären. Så det blev ingen joggingtur, det blev en lugn skrittur hem igen med en växande panikkänsla över vart man får tag på en hovslagare som kan rycka ut en lördagkväll. Som tur var så var snälla grannen med tappsko-kompetens hemma så han ryckte ut, stort TACK för det!! Kvällen fortsatte med tvätt av häst och utrustning, där jag även lärde mig att prata i telefon och bada häst samtidigt inte är någon bra idé det heller... Men så kom min mycket snälla stallkamrat med nybakta bullar och kvällen kändes plötsligt mycket bättre :)

Så var det söndag och tävling. Jag skulle starta kl 12 så vi började färden hemifrån vid lite efter 9. Väl på plats insåg jag att jag hade väldigt gott om tid så vi tog en fika och tittade på några ekipage innan det var dags att byta om och lasta ur hästen. Magne skötte sig jätte bra, han var lugn och sansad och brydde sig inte nämnvärt om hästarna runt omkring, och tur var väl det eftersom jag hade en hästskötare med mig som frågade "Vad gör jag om han flyttar på sig?"
På framridningen gick han som en klocka! Efter lite muttrande och surande på stallkompisen så var han helt koncentrerad, väldigt följsam och lugn och lyssnade jätte fint på hjälperna. T.o.m. galopperna satt som en smäck, han fattade rätt galopp varje gång och gick lugnt och stadigt i form, så den känslan tar jag absolut med mig från helgen! Tyvärr så satt inte den känslan kvar när vi väl kom in på banan, som vanligt så tyckte Magne att det var fruktansvärt att bli instängd i ridhuset medans alla kompisarna fick vara kvar utanför, så han blev väldigt stark och ville hela tiden ha koll på dörren vilket resulterade i en alldeles för öppen form, han flöt även ut i volterna mot utgången och galoppen blev ofokuserad och lite springig. Det slutade iaf med en 11:e placering med 64,6% och jag är nöjd med honom eftersom han ändå skötte sig väldigt bra över lag.

Idag blir det träning för Peter igen! Jag vet att det kommer bli mycket fokus på hörnpasseringar i galopp, så idag lär han få jobba den lille gule ;)

Pappas son

Måste bara visa en nytagen bild på Magnes son Arnie (Björkhems Arn) som blev godkänd i helgen. Sådan far sådan son, dom är så lika!



Bild lånad från Stall TheMa och Therese Arvidsson

Shop til you drop

Idag har vi varit på Ullared och shoppat loss! Men jag klarar inte riktigt av allt folk, jag hatar att gå och armbåga mig fram, så efter ungefär en timma så tyckte jag att det kunde vara nog. Men jag fick iaf köpt massa roliga saker! Mest till Herr Gul men även lite till mig själv och till hushållet, t.o.m. mannen hittade en avdelning som han gillade så för en gång skull var det inte bara jag som var köpgalen ;)

I korgen hamnade bl.a:

* Fodrat regntäcke
* Stalltäcke
* Ridbyxor
* Ett "slit och släng" träns
* Rostfria stigbyglar
* Hellångt svansskydd
* Dressyrspö
* 2 par ridstrumpor
* Hästgodis
* Sadelöverdrag
* Hårnät m. spänne
* Sporrar
* 2 bett
* mm. mm.
Magne fick agera mannekäng för lite av dagens inköp






Har även en väldigt glädjande nyhet, idag fick Magne sin första godkända son!! Det var Björkhems Arn som blev godkänd på 9-8-7-9-8 = 41 poäng, så roligt!


Björkhems Arn (1,5 år)
Bild lånad från Stall TheMa

We were made of gold

Han slutar aldrig att förvåna mig min lille guling. Idag red jag upp till dressyrbanan på ridskolan, samma ställe som han inte kunde koncentrera sig i 5 sekunder på i förrgår, och han gick helt fantastiskt! Skänkelvikningarna satt som en smäck, rak i halsen och fick med sig rumpan utan problem, ökningarna kändes fantastiskt bra, han verkligen tog i med hela kroppen och gick sedan över till kortare trav direkt på kommando. Hörnpasseringarna i galopp gick också jätte bra efter några gånger, han kortade t.o.m. steget själv till slut när han närmade sig hörnet och tog det lugnt och sansat igenom. Jag var så nöjd med honom så jag bara satt och log hela passet! :)

Igår var jag inte direkt jätte inspirerad att träna (med tanke på hur han gick i förrgår) så min fantastiska vän och ridlärare Lisa satt upp och gav både mig och Magne en lektion. Har nog delvis henne att tacka för att det gick så bra idag!



Några suddiga mobilbilder på Lisa och Magne

Ett gult litet elände



Ja det var precis vad han var igår. Vissa dagar funderar jag på varför jag inte håller på med frimärkssamling istället.

Igår efter jobbet så åkte jag direkt till stallet, jag hade egentligen varken lust eller ork att rida men kände att jag måste eftersom det faktiskt är tävling på söndag, och av erfarenhet så vet jag ju att när jag har den känslan innan så är det mest avancerade som jag borde ge mig på en loj skogstur, men jag begav mig upp till ridskolan för att träna på programmet... Det var tävlingar där uppe så båda ridhusen var upptagna så vi blev förpassade till dressyrbanan utomhus, och självklart började det ösregna precis när jag börjat rida. Jag började värma upp med lite skänkelvikningar och Magne var stel som en planka. Han kunde inte koncentrera sig för 5 öre på vad jag bad honom göra utan gick som en struts för att kunna ha koll på hästarna som han viste fanns någonstans nere vid ridhusen. Det var som om någon bytt ut min häst som gick så fint på träningen i måndags, han bara for runt banan som en stressad unghäst, det spelade ingen roll vad jag försökte med, han lyssnade helt enkelt inte. Jag vet ju att det ligger i hans natur som hingst att vilja ha koll på alla runt omkring, men det gör mig så frustrerad att han inte kan lära sig att släppa det och koncentrera sig på mig i 30 min.

Jag trodde ju att mitt största problem med att komma ut och tävla med honom som hingst skulle vara framridningen där det är trångt och fullt med (sura/brunstiga) ston, men där trivs han som fisken i vattnet, helst vill han vara mitt uppe i smeten, då går han som en klocka! Det är sen när man tar honom bort från framridningen och in på banan, där han blir själv, som problemen börjar...

Idag blir det träning hemma i vanliga paddocken, så jag hoppas komma hem med en bättre känsla idag än igår.

Höstrusk

Nu är hösten här på riktigt, regnet öser ner utanför fönstret och jag har satt på mig den tjocka koftan idag, men jag gillar det!
Nackdelen med hösten är ju att man måste ut och rida i regn, rusk och mörker, den nya transporten kommer nog gå varm har jag en känsla av.

Herr Gul fick vila igår, jag tyckte att han kändes trött och han var väldigt lös i magen i förrgår när vi var ute, så han blev nog glad över en slappdag. Han verkar bättre i magen nu iaf, får hoppas att det var något tillfälligt som han hade fått i sig, så idag blir det att träna på läxan sen i måndags, ska även börja rida igenom programmet som vi förhoppningsvis ska rida på söndag.

Ang. söndag så är vi i dagsläget bortlottade, vilket är väldigt tråkigt. Vi ligger för tillfället som reserv nr. 5 så det är bara att hoppas på att 5 st avanmäler sig. Blir det ingen tävling på söndag så blir det en tripp till Ullared ist, vilket ju också kan vara kul, jag har inte varit där på många år nu och jag har hört mycket gott om deras nya hästavdelning så det kan ju vara värt ett besök :)

Även tävlingen nästa helg verkar lite svajig för tillfället. Då är det andra omgången av div. III och för tillfället har 4 av 6 personer i det ordinarie laget förhinder, vilket ju ställer till det lite... Vi har fått tag på en extra tjej som hoppat in men vi är ändå bara 3 st som har möjlighet att rida, så vi får väl se hur det går.


Bild från första omgången i div. III där vårat lag vann!
3 av 4 lagmedlemmar placerade sig individuellt i första klassen!

Träning ger färdighet



Igår var det då dags för träning för Peter igen, jag hade inga direkta förhoppningar eftersom minnet från senaste träningen låg ganska färskt i minnet, jag hade t.o.m. pelham-bettet hängande runt handleden när jag red in i ridhuset. När jag började rida fram gick han som en klocka, vilket han ju brukar göra på framridningen och så länge det finns någon annan häst som håller honom sällskap i ridhuset. Så var det dags för tjejen som tränade innan mig att lämna ridhuset och jag tänkte att "jaha, nu börjar det", men så fel jag hade! Magne kunde inte brytt sig mindre om att den andra hästen lämnade honom, han var koncentrerad och avslappnad hela passet! Tror att det hjälpte mycket att det inte var massa folk utanför i paddocken igår som han kände sig tvungen att hålla koll på också.

Vi började som vanligt med mycket sidvärtsrörelser för att få honom lösgjord och mjuk, det var både skänkelvikning längs spåret med näsan i väggen samt på diagonalen, han tappar fortfarande rumpan lite och blir lite för böjd i halsen, men det går bättre och bättre, jag tror att en del av polletten har börjat ramla ner nu, både för honom och för mig.

Sedan gick vi över till galoppen och vi fick beröm för fina fattningar, bra sits och bättre form och takt i galoppen, vilket var roligt för det är det vi har tränat på mest sedan sist. Vi har fortfarande väldigt svårt att få till bra hörnpasseringar i galopp, gör jag en förhållning innan hörnet för att få kortare steg så saktar han av och gör jag inte det så har han så bråttom genom hörnet att han lägger sig i kurvan, så det blev läxan att träna på tills nästa gång.

Idag blir det nog en skogstur med lite galoppträning, framför allt tempoväxlingar i galopp, sen blir det att börja peppa inför söndagens tävling!

Inspiration

Idag är det dags för träning för Peter Härnstam igen, det brukar vara veckans höjdpunkt men idag saknar jag inspiration. Det gick så otroligt dåligt sist så jag fick känslan av att jag aldrig kommer komma någonstans med Herr Gul, plötsligt backade vi flera år i utvecklingen. Det är väldigt konstigt för bara helgen innan vann vi vår klass i Essunga på 74% och den känslan var helt otrolig! Så nu ska jag sitta och titta på filmen från den ritten några gånger så kanske inspirationen kommer smygande...

 


Den som söker skall finna

Nu har jag hittat en fin transport till Herr Gul! Jag hade inga direkta förväntningar på den när vi skulle åka och titta för den såg inte så jätte rolig ut på bilderna, men jag blev glatt överraskad! Även om den är 9 år gammal så är den väldigt välvårdad och ser inte mycket använd ut och den hade allt som jag ville ha, så när säljaren sedan prutade 7000 kr med sig själv så var det inte mycket att fundera på!


Min och Magnes nya pärla :)

Nu ska bara pappa få snickra ihop ett snyggt sadelskåp att ställa på andra sidan mellanväggen, plus att jag ska köpa fina navkapslar till fälgarna. Premiär-turen får nog bli på måndag när det är dags för träning för Peter igen, skönt att slippa stressa upp till ridhuset för en gång skull.


Träningen igår gick kanon! Efter 20 min i paddocken viste jag inte vad jag skulle hitta på mer, då hade vi gått igenom allt jag hade planerat att träna på och han gjorde det galant så det kändes meningslöst att hålla på att traggla, man ska ju sluta när det går bra. Så det blev en härlig promenad efter träningen med mamma på ryggen ist, det såg både hon och Herr Gul rätt nöjda ut med :)


Idag blir det en härlig långtur i skogen med klättring samt galoppträning upp för "helvetesbacken" (jag inbillar mig att Magne skulle kalla den för det om han kunde prata), sen blir det hem och göra sig snygg för senare blir det middag och umgänge med världens bästa tjejer!

En riktig djungel

Har börjat leta transport åt Herr Gul, så jag slipper utnyttja mina alldeles för snälla kompisar mer. Jag kommer ju vilja köra upp till ridhuset rätt ofta när höstmörkret och vinterkylan sätter in. Men det är verkligen en riktig djungel, det finns så otroligt många transporter till salu och ändå hittar jag ingen som verkligen passar! Igår var jag och tittade på en Sluis PTS som var jätte fin, men den var gigantisk! Det känns onödigt att köpa en så stor transport till min lille guling, han skulle ju komma bort där inne... Sen tyckte jag att det var väldigt opraktiskt att ha sadelkammaren integrerad i själva transporten, det gjorde ju att det knappt fanns någon plats framför hästen och det blir nog lite bökigt om man ska tränsa och så innan man lastar ur. Jag har hittat en Ifor Williams som också verkar intressant, men den står en bra bit bort så jag vet inte när jag ska hinna åka och titta på den. Till helgen ska jag iaf ta en tripp till Gbg och besöka Ume- & Boj-center, så får vi se om dom har något lämpligt.

 

Sluis PTS


Träningen igår gick både riktigt bra och riktigt dåligt. Jag började träna övergångar skritt/trav, trav/galopp, skritt/galopp samt halter och han gick som en klocka! Fattade rätt galopp varje gång, både från skritt och trav och lyssnade bra på förhållningarna.

 

Sen gick vi över till att träna tempoväxlingar, det gick väl inte riktigt lika bra... Han förstår inte varför han inte lika gärna kan galoppera ist för att trava med längre steg, det går ju fortare då? Jag fick till ett par ganska bra ökningar på diagonalen, men att öka längs långsidan på rakt spår är tydligen helt omöjligt, han fattade inte alls vad jag ville och gjorde den ena jätte fina galoppfattningen efter den andra. Vi får helt enkelt hålla oss till program där det bara är ökningar på diagonalerna...

 

Idag får Herr Gul vila för jag ska på Hälsokväll med min kära mor :)


Följ min blogg med bloglovin

Bloglovin

Ytterligare en nördblogg

Ja det verkar ju vara populärt med en alldeles egen nördblogg så jag tänkte att även jag skulle försöka mig på detta.

RSS 2.0